Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Pápai Bizottságával, valamint a katolikus világesemény szervezőivel egyeztetve – tekintettel az egészségügyi krízisre és annak következményeire – úgy döntött, hogy egy évvel elhalasztja a 2020 szeptemberére tervezett budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK).

További részletek a Magyar Kurír oldalán.

Nem sokkal azt követően, hogy a Vatikán bejelentette a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus elhalasztását, az M1 Híradójának interjút adott Erdő Péter bíboros:
 
„Ferenc pápa úgy határozott, hogy 2020 szeptemberéről 2021 szeptemberére halasztja a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. A színhely marad Budapest, a szeptemberi hónap megmarad, a pontos dátumot, a napokat majd néhány nap múlva rögzítjük.
 
Azt, hogy ennek ilyen mértékű halasztása volt a célszerű, ezt a Szentszék eléggé körültekintően mérlegelte. A saját egészségügyi szervezetével a nemzetközi járványügyi prognózist tanulmányozták, majd olyan döntést hoztak, hogy a következő 2-3 év nemzetközi eseményeit úgy helyezik át, hogy ezután se kerüljenek egymással átfedésbe vagy konfliktusba.
 
Tehát az elsőt, a budapesti kongresszust egy évvel 2021-re, a 2021-re tervezett Családok Világkongresszusát 2022-re, a 2022-re tervezett Ifjúsági Világtalálkozót pedig 2023-ra helyezték. Így megmaradt a soron következés. Reméljük, hogy ez már egészségügyileg is biztonságos lesz. Azt is nagyon reméljük, hogy helyreáll annyira közlekedés, helyreáll a lelkekben az optimizmus és az egyensúly, hogy így szép események lesznek ezek mind.”